Anvisningar  
Om Topelius
Illustrationer
 

Illustrationer


Illustration av Carl Larsson till sagospelet Fågel Blå, ur den s.k. konstnärsupplagan av Läsning för barn, femte boken, tryckt i Stockholm 1903.
Zacharias Topelius mest spridda verk i Finland och Sverige var under 1870- och 1880-talen de illustrerade flerbandsutgåvorna av Läsning för barn och Fältskärns berättelser, som också blev ekonomiska framgångar för Bonniers förlag. De dekorativa förlagsbanden i rött, svart och guld skapade den yttre bilden av Topelius verk. De många xylograferade illustrationerna i svartvitt gav den rätta sago- och äventyrsstämningen. Topelius bildverk för vuxna, Finland framstäldt i teckningar och En resa i Finland, lade grunden för 1800-talets fosterlandsuppfattning genom sin förening av natur, folk och historia.

Utgåvan är licensierad enligt Creative Commons Erkännande-Ickekommersiell-IngaBearbetningar 4.0 Internationell (CC BY-NC-ND 4.0).

Nytt digitalt läromedel för grundskolan – ett lätt och skojigt sätt att bekanta sig med Zacharias Topelius, hans författarskap och samtid

Topelius för lågstadiet riktar sig till grundskolans lägre årskurser, särskilt årskurs 5 och 6, och utgår från texter av Topelius. Läromedlet är fritt tillgängligt på gratis.laromedel.fi. För dig som undervisar i modersmål och litteratur eller historia finns också Topelius för gymnasiet, även det gratis.

Läromedlen har tagits fram av Schildts & Söderströms Läromedel (S&S) på uppdrag av och i samarbete med Svenska litteratursällskapet i Finland (SLS).

Den finska versionen av Boken om Vårt Land, Maamme kirja, finns nu som digital utgåva

Utgåvan är ett samarbete mellan Svenska litteratursällskapet i Finland (SLS) och Finska Litteratursällskapet (SKS) och den är fritt tillgänglig på maammekirja.fi.